Έβαλε μοναξιά, ρίξτε κάτι μέσα σας

1. Η οργή στα σόσιαλ μίντια μοιάζει με τη φασαρία που κάνουν οι μύγες πάνω στη μουσούδα κοιμισμένου λιονταριού, κάνοντας σχέδια να το κατασπαράξουν. Κάποια στιγμή το λιοντάρι ξυπνάει και βρυχάται. Τις κάνει μια χαψιά. Ξανακοιμάται ακαριαία.

Πάμε για ποτό σήμερα; θέλω να φωτογραφηθώ μεθυσμένος.

2. Υπάρχει μια άτυπη σύμβαση μεταξύ των σοσιαλμιντιακών φίλων. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση σού επιτρέπεται όταν περνάς μια στιγμή μελαγχολίας να ανεβάσεις μια φωτογραφία σου στο FB. Αυτή τη σύμβαση θα τη σεβαστούν διακριτικά οι φίλοι, κάνοντάς σου άφθονα Like, αφήνοντας σχόλια κομμωτηρίου, και πάνω απ’ όλα προσμένοντας σε δικιά σου ανταπόδοση όταν έρθει η στιγμή της δικιάς τους μελαγχολίας. Και σύντομα θα έρθει. Πάντα έρχεται. Σαν τις καπιταλιστικές κρίσεις. Με όρους οικονομίας λοιπόν θα λέγαμε πως το ανέβασμα μιας φωτογραφία σου στα σόσιαλ μίντια έχει μια αξία χρήσης στον ψυχισμό σου και μια ανταλλακτική αξία ως προς τους άλλους.

Να βάλεις φλας γιατί έχει σκοτάδι μέσα στο στόμα του θηρίου.

3. Ο συγγραφέας στα σόσιαλ μίντια δεν χρειάζεται να γράφει καλά. Χρειάζεται να ξέρει τι αρέσει στον κόσμο. Αν είχε facebook ο Έζρα Πάουντ θα έπαιρνε δύο Like και θα ‘χε μπλοκ τον Κορτώ.

-Έχω haters.
-Ώστε είσαι κάποιος.

4. Η πνευματικότητα στα σόσιαλ μίντια μοιάζει με φρούτο. Ας πούμε πορτοκάλι. Στο facebook στύβεται και γίνεται χυμός. Στο instagram εμφανίζεται η φρουτιέρα. Στο twitter βλέπουμε το κουκούτσι του. Σε κάθε περίπτωση η πορτοκαλιά είναι άφαντη.

Tα πρωινά αισθάνομαι αντιπρόσωπος του νυχτερινού εαυτού μου.

5. Το επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα έχει φτάσει την βαθμίδα 15. Δηλαδή όσα λεπτά χρειάζονται κατά μέσο όρο για να εξαφανιστεί η σακούλα με δυο ληγμένες κονσέρβες που κρεμάω σε έναν κάδο της Καλλιθέας. Όταν γίνουν 0 τότε δεν θα υπάρχει φτώχεια αλλά ξέρεις τι. Θα αντικρίσουμε κατάματα αυτό που κάνει hacking στην ψυχή μας. Αυτό που κάνει report τις ζωές των Αϊλάν. Αυτό που κάνει sign in στην ανθρωποφαγία μας. Κοινοποιήστε!

Σοκ! Ο ουρανός είναι Viral εδώ κι εκατομμύρια χρόνια.

6. RIP στον μικρό Αιλάν, RIP στον Steve Jobs. Σαν το μουσείο Μπενάκη κολλητά στο Κέντρο Αθηνών. Ο Κόντογλου πλάι πλάι στον Βέρτη. Αγάπη σαν τη διαφήμιση της Lacta. Ποίηση του Love radio. Αντιφά Παπακαλιάτης. Aλληλεγγύη στους μετανάστες χωρίς κριτική στα σύνορα. Πολιτικός εκκλησιασμός.

Κάτω από 1000 like η μέρα απέτυχε.

7. Η αρνητική είδηση στα σόσιαλ μίντια μοιάζει με ένα πετραδάκι που αρχίζει να πέφτει από την κορυφή κι όπως κατρακυλάει χτίζει μέσα στη μέρα μια χιονοστιβάδα μίσους. Η θετική είδηση στα σόσιαλ μίντια μοιάζει με ένα πετραδάκι που αρχίζει να πέφτει από την κορυφή κι όπως κατρακυλάει χτίζει μέσα στη μέρα μια χιονοστιβάδα αγάπης. Όμως αγάπη, μίσος, ποια είναι η διαφορά; Είμαστε όλοι όμηροι σχολιαστές στο υπερόπλο της εξουσίας: την επικαιρότητα. Και το μόνο που μετράει είναι ο χιονιάς. Η παγωνιά που φωλιάζει στην ψυχολογία του όχλου. Που κανένα μάλλινο δεν μπορεί να την μετριάσει. Παρά μόνο ο εαυτό σου. Γυμνός. Και εκτός επικαιρότητας. Άλλωστε RIP για έναν άνθρωπο που ο θάνατός του δεν έγινε είδηση στην τηλεόραση δεν έχει ακόμα υπάρξει. Και τι αηδιαστικό που θα ‘ταν!

Πόσα share πιάνει ο πόθος μου;

8. Στα σόσιαλ μίντια κανείς δεν έχει δίκιο για το οτιδήποτε. Κυρίως αυτός που εκφράζει συνεχώς απόψεις για το οτιδήποτε. Είναι σαν ένα ζωγραφικό έργο στο προφίλ σου. Νομίζεις ότι βλέπεις ένα έργο τέχνης μα στην πραγματικότητα το μόνο που κοιτάς είναι το πώς φαίνεται ο πίνακας μέσα από μια οθόνη. Το βλέμμα σου δε συλλαμβάνει το νοούμενο παρά μονάχα ένα άθροισμα ψηφιακών χρωμάτων.

Κισλόφσκι, ξέχασες να γυρίσεις τη μαύρη.

9. Τα σόσιαλ μίντια δεν είναι το όπιο του λαού. Είναι απλά ο dealer. Γιατί το όπιο του λαού είναι πια ο λαός ο ίδιος. Και τα σόσιαλ μίντια έγιναν οι διακινητές του λαϊκού αιτήματος για να περάσουμε από το «θεού θέλοντος» της δεξιάς στο «λαού θέλοντος» της αριστεράς. Μα ο διακινητής λειτουργεί καθ΄υπόδειξην του θηρίου. Μαστουρώστε όπως θέλετε, διαλέχτε όποιον θέλετε, εγώ θα σας τον φέρω. Απλά μην πάψετε να θέλετε. Θα σας κατασπαράξω.

Στην ταινία “the kid” του Τσάρλι Τσάπλιν στο 11:13 περνάει αριστερά μία μύγα. Σου ξέφυγε θηρίο.

10. Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα σόσιαλ μίντια είναι μια οριακή κατάσταση. Mια κατάσταση στην οποία η τεχνολογία βρίσκεται στην υπηρεσία της μοναξιάς. Κι η μοναξιά τρέφεται από την υστερία της πληροφορίας. Μα αν μπεις στα έγκατα της λέξης τεχνολογική πρόοδος θα δεις μια πινακίδα που γράφει: είσαστε η πιο ανίκανη γενιά για να επιβιώσει σε ένα δάσος.

Είσαι το άλλο μου μισώ.

11. Μα τώρα θέλω λίγο να σωπάσω. Να κοιτάξω τη βροχή. Μόλις σταματήσει να βγω να περπατήσω. Να μη σκύψω στο κλαδί της νερατζιάς -τάχα θα πω πως δεν το είδα- και να μουσκέψει το κεφάλι μου. Να με τραντάξει η δροσιά. Να ξαναβαπτιστώ σε εκείνον τον τόπο όπου η πειθώ δε θα κρύβει την αλήθεια.

Ο Σαμσών Ρακάς έπαιξε solitaire live πριν από μισή ώρα.

 

Δημοσιεύτηκε στο Hit and Run